De beslissing van het Europese Hof van Justitie dat Google links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten moet verwijderen is eigenaardig.
Dat meent Vint Cerf, mede-bedenker van het internet en momenteel werkzaam bij Google als adviseur.
Cerf vindt dat de index van Google een afspiegeling moet zijn van wat er te vinden is op het wereldwijde web, zei hij maandag tijdens Google Big Tent, een debat in Amsterdam georganiseerd door de zoekgigant. “Door links te verwijderen klopt wat je in de spiegel ziet niet meer met de werkelijkheid.”
Cerf refereert aan een rechtszaak in Spanje waar het Europese Hof van Justitie zich recent over boog. Een Spanjaard spande een proces aan tegen Google omdat het hem niet zinde dat bij een zoekopdracht naar zijn naam er werd doorverwezen naar krantenpagina’s over de gedwongen verkoop van zijn huis 15 jaar geleden. Hij vond die informatie niet meer relevant en vond dat hij het recht had ‘vergeten’ te worden.
Verzoek aan Google om link te verwijderen
Volgens het EU-hof doet Google meer dan alleen maar gegevens verzamelen. De zoekmachine geeft aan de zoekresultaten ook een rangschikking bijvoorbeeld. Daarom vallen de activiteiten van Google onder EU-regels, stelde het EU-hof, ook al vindt de daadwerkelijke verwerking van de data niet in Europa maar in de Verenigde Staten plaats. De exploitant van de zoekmachine is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens, aldus het hof.
Daarom heeft een persoon ook het recht om vergeten te worden, meent het Hof. Een persoon kan een verzoek richten aan Google om informatie te verwijderen. Google heeft daarvoor inmiddels een formulier online gezet.
Cerf denkt dat de beslissing om links te verwijderen niet de juiste is. Volgens de 'vader van het internet' is het beter om de bron aan te pakken, niet de verwijzingen daarnaar. Cerf vindt het daarnaast vreemd dat Google nu moet onthouden wat er vergeten moet worden. "We verzamelen links en moeten vervolgens bijhouden welke we niet mogen laten zien."